Klik tabung saya. KLIK! KLIK! KLIK!

tinggalkan link url anda :)

Wednesday, 16 October 2019

ADAKAH ANDA TAHU APA ITU OSTEOPOROSIS?

Assalamualaikum yuyolsss!

kan dah cakap nak update hari2 lepas ni blog, hehe
and now nap update laa, sharing2 dengan korang :D

korang tau ke apa itu osteoporosis?
Ya! Mungkin? Tidak!








since ramai sekarang yang ada penyakit osteoporosis!

Osteoporosis adalah sejenis penyakit di mana tulang menjadi rapuh dan meningkatkan risiko patah tulang, puncanya sebab kekurangan kalsium dalam badan.


Tanda- tanda kekurangan kalsium? macam mana nak tau korang kurang kalsium? haa teruskan baca
✅Jari-jari kebas
✅Osteopenia/ osteoporosis
✅Kuku rapuh 
✅Kekejangan otot
✅Badan lenguh
✅Insomnia/susah tidur malam
✅Premenstrual syndrome (PMS) yang sakit

JADI ADAKAH ANDA PERLUKAN LEBIH DARIPADA KALSIUM?

SIAPA YANG PERLU KALSIUM NI?

1. PENGGEMAR KOPI
Kafein boleh mengurangkan penyerapan kalsium. Apabila pengambilan kafein meningkat, lebih banyak kalsium akan disingkirkan melalui air kencing, menyebabkan jisim tulang yang lebih rendah.



2. KURANG KALSIUM DALAM PEMAKANAN
Kalsium adalah kunci kepada kesihatan tulang. Jika pemakanan harian anda tidak mengandungi kalsium yang cukup, tubuh anda akan mengambil kalsium dari tulang anda untuk memastikan fungsi sel yang normal. Ini boleh menyebabkan tulang menjadi rapuh atau osteoporosis.



3. IBU HAMIL
Bayi anda sedang membina tulang dan giginya dan sumber kalsium serta nutrient pembina tulang datang daripada ibu. Sekiranya badan ibu kekurangan nutrient-nutrient ini, ia akan diserap dari tulang anda, meningkat kan risiko anda untuk menghadapi osteoporosis di kemudian hari.



4. IBU MENYUSU
Semasa tempoh menyusu, si ibu mungkin kehilangan kepadatan tulang untuk menampung peningkatan permintaan kalsium dan nutrient pembina- tulang yqng lain untuk menyokong pertumbuhan bayi.



5. INDIVIDU YANG AKTIF
Aktiviti fizikal bermanfaat untuk meningkatkan kepadatan tulang. Walau bagaimanapon, setiap pergerakan otot memerlukan mineral seperti kalsium dan magnesium. Tahap nutrient yang rendah dalam darah anda akan menyebabkan badan anda menggunakan simpanan dalam tulang




6. PENGGEMAR MINUMAN BERKARBONAT
Kebanyakan minuman berkarbonat mengandungi acid fosforik yang boleh meningkatkan penyingkiran kalsium melalui air kencing, terutamanya jika pengambilan kalsium adalah rendah. Dan hampir semua minuman bergas kekurangan kalsium.



7. PENGGEMAR MAKANAN MASIN
Pemakanan yang tinggi dengan garam boleh menyebabkan kehilangan kalsium yang penguraian tulang. Kajian telan mendapati bahawa wanita menopause yang mempunyai diet tinggi dengan garam kehilangan lebih banyak mineral tulang berbanding dengan wanita yang sebaya usia.



8. PEROKOK
Kajian telah menunjukkan merokok menyebabkan kepadatan tulang yang rendah. Perokok juga lebih berisiko mengalami patah tulang.



9. WARGA EMAS
Apabila usia meningkat, kadar pembentukan tulang anda adalah lebih perlahan berbanding semasa muda. Lebih banyak tulang yang musnah berbanding tulang yang dibina, meningkatkan risiko tulang yang rapuh, patah, dan osteoporosis 



10. WANITA MENOPAUSE 
Tahap estrogen yang rendah selepas menopause jugak menyebabkan kadar pembentukan tulang yang lebih rendah dan rapuh



APA YANG ANDA BOLEH LAKUKAN?

Ambil makanan kaya kalsium
✅Produk tenusu
✅Sayuran berdaun hijau
✅Ikan dan kekacang
✅Legum




Ambil supplement lebih daripada kalsium ,
Kalsium sahaja tidak mencukupi. Badan kita memerlukan vitamin dan mineral lain untuk membina tulang yang sihat.

Sebab tu aya pilih Ostematrix Shaklee sebab lebih daripada sekadar kalsium! Mengandungi nutrient lain juga yang membantu kita penyerapan kalsium paling maksima, iaitu:

✅Magnesium - membantu menghantar kalsium kepada tulang
✅Boron - Membantu metabolisme tulang
✅Vitamin D - Merangsang penyerapan kalsium
✅Kulrum,Zink & Mangan - Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.




Sekarang ni Ostematrix Shaklee ada PROMOSI BEST PRICE tau!

aya sendiri pon dah grab promosi ni.yeayyy

best gilerrr promosi ni!


so kepada anda yang berminat nak dapatkan harga promosi Ostematrix yang murah gilerrr kebabom ni meh whatsapp aya laju2,

harga sebotol pon dah murah sangat2, harga promosi lagi laa kebabom murahhh namateyyy!

whatsapp/ mesej : 010-3845625 (Aya Zuki)

atau korang boleh klik link di bawah ni,

www.wasap.my/60103845625






Aya Zuki,


No comments:

Post a Comment

nuffnang