Klik tabung saya. KLIK! KLIK! KLIK!

tinggalkan link url anda :)

Monday, 24 February 2014

AWAS!! check jika produk anda mungkin mengandungi MERKURY!




fuhhh baca tajuk pon dah seram sejuk..
sekarang ni macam2 produk yang dipasarkan..
lambakan produk!

semuanya menjanjikan kita kulit dan gebu dan mulus~
siapa xnak gebu kan??
saya pon nak!! nak!! hee

MERKURY? 
apa itu merkuri???
merkuri adalah sejenis logam! bayangkan merkuri tu dicampur dengan produk kita.lepas tu
kita sapu kat muka kita...terus meresap dalam kulit dan salur darah kita..haish!!tidak!!

ok baca ni..penting!
  • secara umumnya, krim pemutih wajah yang ada kandungan merkuri berbau agak keras. Kadangkala ada pengeluar yang menggunakan haruman yang agak kuat bagi menutupi bau logam merkuri tersebut. Jadi, jika krim yang anda gunakan berbau logam atau berbau terlalu wangi, ia boleh dimasukkan juga dalam senarai "yang disyaki"... :-)
  • Krim yang mengandungi merkuri agak berkilau warnanya. Jika kita buka penutup krim berkenaan, bahagian bawah penutupnya agak berkilauan / hologram. Cuba oleskan di hadapan cermin dan perhatikan pada wajah anda, ada atau tidak kesan kilauan (ala-ala merelip gitu.. :-) ). Krim yang bagus sepatutnya berwarna putih dan tidak berkilau.
  • Dapat memutihkan kulit wajah dalam masa yang sangat singkat. Semakin tinggi kandungan merkuri, semakin singkat ia memberi kesan pemutihan (bukan pencerahan). Kulit pengguna akan jadi putih pucat seperti mayat dan bukannya cerah semulajadi dan berseri-seri.
  • Pada peringkat awal penggunaan, kulit akan mengalami iritasi dan sangat sensitif kepada cahaya matahari hinggakan apabila anda berada di bawah panas terik mentari, kulit akan terasa pedih dan kemudiannya merah seperti udang dibakar...
  • TIDAK TIMBUL JERAWAT SAMA SEKALI (mesti ramai yang suka kan?). Awas yer...ini bukan petanda bahawa krim itu telah memulihkan wajah anda 100% tetapi sebenarnya ia merupakan satu petanda awal lapiasan epidermis kulit kita telah ROSAK, kulit sudah tidak mengandungi protein & melanin yang berfungsi untuk melindungi kulit dari pancaran radiasi. 
  • Bakteria adalah antara punca jerawat, tetapi apabila kulit telah dicemari merkuri, bakteria pun tak nak singgah di kulit kita...BAKTERIA PUN TAHU TAKUT PADA KESAN KERACUNAN MERKURI, kenapa kita pula harus menggunakan merkuri demi kecantikan yang seketika? :-)
  • Apabila penggunaan krim dihentikan, akan timbul bintik-bintik hitam di bawah kulit dan merata wajah. Lama-kelamaan kulit akan menjadi kelabu dan akhirnya kehitaman...KULIT KEMBALI KUSAM lebih teruk dari sebelumnya...



hermmm takotnyaa..
T__________T



ok jangan cemas.. jom kita check ciri2 cream yang mengandungi merkuri mcm mana\

sebelah kiri gambar merkuri/logam.. kanan ciri2 warna krim merkuri


 nah ni dia.. ciri2 cream merkuri..mesti uols semua pernah nampak kan cream yang
macam ni..warna kuning..night cream warna putih..lepas tu melekit2.kan?
perasan tak berlambak produk kat malaysia tu sepesen je night cream dan day cream.. semua warna kuning dan putih..bau pon sama ok!!


mari kita bongkar dan terjah lagi!! ecewahhh emo je..

ciri warna krim yang mengandungi merkuri


tau tak yang sebenarnya pengusaha kosmetik ni mereka borong berkilo2 krim ni semua dekat indonesia..lepas tu letak jenama sendiri.. just rebranding dan repack saja.
kalau korang nak buat produk sendiri pon boleh..janji ada duit je.. 50k jalan la bisnes..
patot la sepesen je..
korang paham2 jela produk mana yang terlibat ni..tengok night cream dan day cream saja sudah tau produk mana yg terlibat..tak nak mention kat sini.huu
saya pon dah terkena..huwaa kasihan wajah ku selama ni dok oles kimia bahaya kat muka..
jenama apa rahsia..tp warna macam kat atas ni la.. kulit menggelupas..arghh.. tp lepas tu memang cantik la kulit tu..tp lama2 rasa mcm something wrong je.. memang mula2 kulit cantik giler! tp bila stop fuhhh habis la muka..jadi gelap, kusam, naik bintik hitam.. 
tapi saya bernasib baik sebab time pakai produk jenis mcm ni saya x pakai selalu..pakai kejap je.sebab rasa was2 dan x sedap hati..saya cepat2 rawat guna tradisional punya..so kulit saya xda buat masalah la lepas tu..nasib baik x jadi gelap..haa cuma satu je tiba2 naik jeragat atau bintik2 hitam ye..arghh!! sedih tauu x pernah ada tiba2 naik..nampak tak?hurmmm..


baca ni :(


ok kamu semua kalau ada yang terpakai produk bahaya yg mengandungi merkuri sila buat ini ye..



tapi tak semua produk local ni bahaya.. so kamu semua kena pandai2 pilih la.. kadang2 ada kelulusan KKM pon xleh nak percaya sangat..time hantar pergi makmal mereka ambil sample yg x dicampur dengan merkuri lagi..lepas dah dapat kelulusan baru mereka campur..macam2 hal sekarang..

JADILAH PENGGUNA YANG BIJAK!


ok bersambung di entri seterusnya..

ok thankS to page 

Bahaya CREAM Mercury

kredit maklumat kat page ni

https://www.facebook.com/pages/Bahaya-CREAM-Mercury/1380637845492067




16 comments:

  1. Moga di jauhkan... lepas ni tampal potongan timun dan tomato jer la kat muka huhuhuu... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha boleh jugak tu encik travel

      Delete
  2. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  3. jadi pengguna yang bijak dan jangan main hentam jer bila pakai sesuatu produk tu kannn??? kita kena semak dulu bahan yang digunakan, tak kira makanan ataupun produk...

    ReplyDelete
  4. ee pakai safi balqis je. and before this ada jugak guna product lain. but still got pimple kadang kadang. so tak bermercury lah kan kan?

    fuhh selamat. hahaha.

    ReplyDelete
  5. pergghhh,, takut .... tapi nak tau jugak produk apa kah. mana tau kot2 terbeli hihihi

    ReplyDelete
  6. ALAMAK ! takutnya bila baca sebab muni skrg pon ada pakai produk yang menggunakan krim malam n krim siang ni
    agak2 tergolong tah dalam bahan kimia
    ayooo terus rsa takot ni !

    thanks aya coz kasi tao !

    ReplyDelete
  7. kak sally pun ada guna kejap sabun..tu pun sbb kawan bg..huhu...skrg ni beli yg elok terus..yg byk jual kat farmasi..lg selamat...terus pakai Bio Essence :)

    ReplyDelete
  8. Try sapu kt tgn. N gosok cincin emas/ brg emas kt krim yg disapu kt tgn tu, klau ade line klabu/ hitam, ade merkuri. Mkin gelap, mkin byk.btol je x wallahualam. Dnars ade kkm, tp ble buat kt krim siang, ade je line hitam..beli dkt stokis sah, knapa ade merkuri? Pnjual n pmbeli yakin kkm, tp pngeluar hntr brg lain kt kkm, jual lain...rezeki halal ke? Baik mkn cdbury, tntu2 halal jakim.. Hihihihi

    ReplyDelete
  9. Skrg nie product malaysia ape yg okay yee?ade cadangan?khas utk jerawat and mencerahkn kulit

    ReplyDelete
  10. Skrg nie product malaysia ape yg okay yee?ade cadangan?khas utk jerawat and mencerahkn kulit

    ReplyDelete
  11. dlu pun jenis suka pki produk2 chemical, tp skg pki sabun taharah je.

    ReplyDelete
  12. boleh tak tlg search kan produk dermas superskin 360 (dms) ngn clobetamil g nih ade merkuri ke takk ? taktahu nak search belah mana . mekaseh

    ReplyDelete
  13. Tlg,cr kan info dms 360 ade markuri ke tdk ..bb was2 pki prodak ni..kdg2 ade no kkm tp sty ad markuri

    ReplyDelete
  14. Tlg,cr kan info dms 360 ade markuri ke tdk ..bb was2 pki prodak ni..kdg2 ade no kkm tp sty ad markuri

    ReplyDelete

nuffnang