Klik tabung saya. KLIK! KLIK! KLIK!

tinggalkan link url anda :)

Tuesday, 7 January 2014

Amaran Kepada Pemegang Kad DEBIT / Kad KREDIT (Wajib Baca)




Sekadar kongsian untuk semua, silakan share jika anda tidak mahu kawan kawan anda terkena macam yang dinyatakan terima kasih
Awas kepada pemegang kad DEBIT atau kad KREDIT!!
untuk kawan-kawan fb, just nak share apa yang berlaku pada kawan saya hari ni.
lebih kurang jam 11.30 pagi hari ni, sy dapat kol daripada private number dan antara dialog yang berlaku dengan seorang wanita india yang sgt berbudi bahasa:
Wi: selamat pagi boleh bercakap dgn en. zufri?
Mz: ye sy bercakap, ada pe ye?
Wi: saya…..daripada pihak bank ingin membuat pengesahan berkenaan kad bank en.
Mz: awk ni dari mana?
Wi: saya daripada pusat panggilan malaysia, ingin membuat pengesahan mengenai kad maybank en.
Mz: Oh ok…( sbb penah dapat kol dari maybank sebelum ni ckp perkara yg sme, jadi sy percya kan dia)
Wi: ok en, sy cuma nak buat pengesahan mengenai kad bank yang en gunakan skrang.
boleh saya tau alamt penuh en?
Mz: alamat sya….
Wi: boleh dapatkan no ic…
Mz:90xxxxxxxx
Wi: ok..en masih lagi menggunakan kad ini ye?
Mz: ye sy…
Wi: dah brapa lama ia digunakan?
Mz: hampir 2 tahun…
Wi: ok sy ingin membuat pengesahan, kad debit en bermula dengan 4283 3210
Mz: ye btol…
Wi: boleh en lengkapkan no 8 terakhir
Mz:16xx xxxx
Wi: terima kasih atas kerjasama diberikan…skrang, en ada tanda tangan dibelakang kad debit en ke?
Mz: ye ad…
Wi: disebelah tanda tangan ada no. ahli…boleh bacakan sya no ahli kad en?
Mz: xxx…
Wi: ok..skrang sy ingin memberitahu en zufri kad en gunakan adalah mengikut laporan kami. Kami daripada pihak kerajaan ada menyediakan kad i-klnik dimana semua rakyat malaysia berhak mendaptkan kad ini. dia boleh digunakan ketika en..mintak maaf, andai kata kemalangan atau ditimpa musibah, dia akan memberi en potongan 30-70% di klinik2 terlibat.
En juga boleh membawa ibu dan ayah ke klinik dengan percuma dn en juga boleh diberikan diskau pelancongan dengan kad ini. Saya akan menghantar kad ke alamt yg en berikan. jad ini berharagaRM299.00. Saya telah pon membuat penolakan dari kad maybnk en.
Mz: eh.a..awk ckp tdi nk buat pengesahan kad saya, npe plak tibe2 awk nk amek duit sy? ada sy ckp sy nk bli kad awk ni..jgn nk memandai lah.
Wi: en telah berikan sy butiran en dan bermakna en stuju..
Mz: awk jgn ingat sy nk sgt dgn kad tu.
Wi: ok xpe..kalau en xnak, sy xkn hantar kad tu..tpi duit cek telah ditolak..bila2 masa en nak kad tu, boleh hubungi kami dan kmi akan hantrkan…en kerja mana?
Mz: sy kerja tnb..sy xperlukan kad awk..sy dapat semua kemudahan perubatan..mak bapak sy pon dapat kemudahan jgk…npe perlu sy nk gunakan kad awk..sy xnk, tolong batalkan…
Wi: (dah mula bengang) skrang ni, sy dah tolak, en xboleh wat pe2 lagi..nk xnk sy dan tolak duit en.
Mz: awk kerja mana ni..awk keja dengan spe?
Wi: sy kerja di rawang dan ini adalh dari goverment…ok en, ada pe2 lagi, kalau xde pe2 terima kasih kerna berikan kerjasama…( trus letak phone)
Darah dah tak tenteram, buka terus maybank2u…
Nasib baik, duit masih ada…apa lagi, cepat-cepat kol maybank buat pengesahan…
pegawai bank maklum, ia adalh sendikit yang cuba nk dapatkan butir peribadi kad bank. no 8 digit pertama disebutkan adalah no sama untuk pemegang kad, no 8 dijit terakhir dia akan mintak kepada kita. untuk no ahli kad sebelah tanda tangan tu adalh no. yng penting untuk pengesahan kad. en xperlu risau…dia xberjaya mengambil duit dari akaun en…sy telah batalkan kad dan en perlu membuat kad lain bagi memastikan keselamatn dari pihak kami. Kan dah jadi masalah besar..!






p/s: tadi pun ada dapat panggilan lebih kurang mcm ni..dok paksa2 suruh daftar. banyak cakap terus letakk habis cerita :D

kredit to amekaw

11 comments:

  1. kene berjaga2 hal2 cm nie.. kalau tak kenal jgn bagi.. nnt kita yg menyesal...

    ReplyDelete
  2. Hahahaa.. hari tu kene jugak.. but lepas kasi detail terus bawa kuar semua duit tinggal kan RM 20.00 jer.. Nak tahu jugak apa next movement dia..tak ada apa pun .. alhamdulillah la :D

    ReplyDelete
  3. kak sally mmg tak jawab kalau private no...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum... bahaya kalau kite dedahkan details kite ... zmn skrg dh bnyak sgt sindiket menipu ni... hati2 :)

    ReplyDelete
  5. mama memang tak pakai kad kad gini dear....

    ReplyDelete
  6. kalau org maybank, apa je yg dy tny.. takut nnt terkeliru sbab saya pun baru pakai..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Hi Eny ada buat contest kat blog..feel free to join the contest ...
    http://www.hennyzafaisal.com/2014/01/blog-sharing-contest-with-victoria.html

    ReplyDelete
  8. thanks sharing this dear :)
    sy isi dua tabung IKEA :)

    ReplyDelete
  9. pernah kena penggilan cam ni
    kata nak wat pengesahan tp bila minta no sekuriti baru perasan dorang nak menipu. sbb pernah terbaca ttg no sekuriti dulu2..
    biasanya dorang akan cari pemegang kad yg baru2
    yg lama dorang xcari dah sbb biasa dah tahu :)
    hati2 dan jgn dilayan sbb bank xakan minta maklumat :)

    ReplyDelete

nuffnang