Klik tabung saya. KLIK! KLIK! KLIK!

tinggalkan link url anda :)

Wednesday, 13 June 2012

betol ke kita ni friends forever ?...

tengah online fesbuk tadi terjumpa artikel ni..menarik.. dan buat diri ini terkedu :'(

just sharing..



Assalam'Alaikum!!
Familiar dengan ungkapan2 ini? :

'BEST FRIEND FOREVER!'
'KAWAN SELAMA-LAMANYA'
'KAWAN SAMPAI MATI'
'BESTFRIEND TILL JANNAH'
'ZUTTO TOMODACHI' xD

Ha.. macam2 ungkapan lagi yang kita biasa gunakan sebagai tanda kita cintakan sahabat kita dan ingin bersama mereka selama-selamanya..

Semalam, ketika saya membaca Al-Quran.. terjumpa ayat ni...
[43:67] On that Day even bosom friends shall become enemies to one another,ALL except the Godfearing.
*eceh kasi english translation

lalu terfikir.. ungkapan yg selalu kita guna ni, mampukah kita merealisasikannya apabila tiba hari kiamat, dimana kita akan menjadi terlalu takut, huru-hara dan gementar?

adakah pada masa tu.. kita mampu mengingati kawan kita? yang kita selalu janji untuk kawan selamanya..

Andai sahabat kita berada dihadapan kita pada ketika itu, mampukah kita senyum kepadanya?
atau kita langsung tidak sempat melihat kearahnya..
atau lebih dahsyat, kita menyalahkannya kerana selama di dunia ni dia tidak membantu kita mendekatiNya dan menjadi punca kita lalai???

sahabat2 sekalian... cuba renungkan.. adakah selama ni kita bertakwa? adakah selama ini kita menjadi punca sahabat kita LALAI dari mengingati Allah??

Lalu, sanggupkah kita menerima hakikat bahawa satu masa nanti kita akan bermusuhan sesama kawan baik kita sendiri, kerana masing2 menuduh dirinya lalai disebabkan sahabatnya itu?

mahukah kita menjadi orang2 seperti itu?

Ya Allah... jujur, aku tak nak.... selamatkan aku Ya Allah.... Jadikan aku dan sahabatku orang yang bertakwa! T_T



**** kalau nak amik ni share kat kawan, silakan.. tak perlu kredit, tak perlu mintak izin.. moga2 pintu hati kita dan kawan2 kita terbuka untuk menerima hidayahNya.. BUKTIKAN CINTA ANDA PADA SAHABAT2 ANDA!! :D

Wallahu'Alam
Hope this was beneficial to all of you.









sebenarnya betol ke kita friends forever ?



















.........................................................

No comments:

Post a Comment

nuffnang