Klik tabung saya. KLIK! KLIK! KLIK!

tinggalkan link url anda :)

Wednesday, 16 October 2019

ADAKAH ANDA TAHU APA ITU OSTEOPOROSIS?

Assalamualaikum yuyolsss!

kan dah cakap nak update hari2 lepas ni blog, hehe
and now nap update laa, sharing2 dengan korang :D

korang tau ke apa itu osteoporosis?
Ya! Mungkin? Tidak!








since ramai sekarang yang ada penyakit osteoporosis!

Osteoporosis adalah sejenis penyakit di mana tulang menjadi rapuh dan meningkatkan risiko patah tulang, puncanya sebab kekurangan kalsium dalam badan.


Tanda- tanda kekurangan kalsium? macam mana nak tau korang kurang kalsium? haa teruskan baca
✅Jari-jari kebas
✅Osteopenia/ osteoporosis
✅Kuku rapuh 
✅Kekejangan otot
✅Badan lenguh
✅Insomnia/susah tidur malam
✅Premenstrual syndrome (PMS) yang sakit

JADI ADAKAH ANDA PERLUKAN LEBIH DARIPADA KALSIUM?

SIAPA YANG PERLU KALSIUM NI?

1. PENGGEMAR KOPI
Kafein boleh mengurangkan penyerapan kalsium. Apabila pengambilan kafein meningkat, lebih banyak kalsium akan disingkirkan melalui air kencing, menyebabkan jisim tulang yang lebih rendah.



2. KURANG KALSIUM DALAM PEMAKANAN
Kalsium adalah kunci kepada kesihatan tulang. Jika pemakanan harian anda tidak mengandungi kalsium yang cukup, tubuh anda akan mengambil kalsium dari tulang anda untuk memastikan fungsi sel yang normal. Ini boleh menyebabkan tulang menjadi rapuh atau osteoporosis.



3. IBU HAMIL
Bayi anda sedang membina tulang dan giginya dan sumber kalsium serta nutrient pembina tulang datang daripada ibu. Sekiranya badan ibu kekurangan nutrient-nutrient ini, ia akan diserap dari tulang anda, meningkat kan risiko anda untuk menghadapi osteoporosis di kemudian hari.



4. IBU MENYUSU
Semasa tempoh menyusu, si ibu mungkin kehilangan kepadatan tulang untuk menampung peningkatan permintaan kalsium dan nutrient pembina- tulang yqng lain untuk menyokong pertumbuhan bayi.



5. INDIVIDU YANG AKTIF
Aktiviti fizikal bermanfaat untuk meningkatkan kepadatan tulang. Walau bagaimanapon, setiap pergerakan otot memerlukan mineral seperti kalsium dan magnesium. Tahap nutrient yang rendah dalam darah anda akan menyebabkan badan anda menggunakan simpanan dalam tulang




6. PENGGEMAR MINUMAN BERKARBONAT
Kebanyakan minuman berkarbonat mengandungi acid fosforik yang boleh meningkatkan penyingkiran kalsium melalui air kencing, terutamanya jika pengambilan kalsium adalah rendah. Dan hampir semua minuman bergas kekurangan kalsium.



7. PENGGEMAR MAKANAN MASIN
Pemakanan yang tinggi dengan garam boleh menyebabkan kehilangan kalsium yang penguraian tulang. Kajian telan mendapati bahawa wanita menopause yang mempunyai diet tinggi dengan garam kehilangan lebih banyak mineral tulang berbanding dengan wanita yang sebaya usia.



8. PEROKOK
Kajian telah menunjukkan merokok menyebabkan kepadatan tulang yang rendah. Perokok juga lebih berisiko mengalami patah tulang.



9. WARGA EMAS
Apabila usia meningkat, kadar pembentukan tulang anda adalah lebih perlahan berbanding semasa muda. Lebih banyak tulang yang musnah berbanding tulang yang dibina, meningkatkan risiko tulang yang rapuh, patah, dan osteoporosis 



10. WANITA MENOPAUSE 
Tahap estrogen yang rendah selepas menopause jugak menyebabkan kadar pembentukan tulang yang lebih rendah dan rapuh



APA YANG ANDA BOLEH LAKUKAN?

Ambil makanan kaya kalsium
✅Produk tenusu
✅Sayuran berdaun hijau
✅Ikan dan kekacang
✅Legum




Ambil supplement lebih daripada kalsium ,
Kalsium sahaja tidak mencukupi. Badan kita memerlukan vitamin dan mineral lain untuk membina tulang yang sihat.

Sebab tu aya pilih Ostematrix Shaklee sebab lebih daripada sekadar kalsium! Mengandungi nutrient lain juga yang membantu kita penyerapan kalsium paling maksima, iaitu:

✅Magnesium - membantu menghantar kalsium kepada tulang
✅Boron - Membantu metabolisme tulang
✅Vitamin D - Merangsang penyerapan kalsium
✅Kulrum,Zink & Mangan - Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.




Sekarang ni Ostematrix Shaklee ada PROMOSI BEST PRICE tau!

aya sendiri pon dah grab promosi ni.yeayyy

best gilerrr promosi ni!


so kepada anda yang berminat nak dapatkan harga promosi Ostematrix yang murah gilerrr kebabom ni meh whatsapp aya laju2,

harga sebotol pon dah murah sangat2, harga promosi lagi laa kebabom murahhh namateyyy!

whatsapp/ mesej : 010-3845625 (Aya Zuki)

atau korang boleh klik link di bawah ni,

www.wasap.my/60103845625






Aya Zuki,


Tuesday, 15 October 2019

MasyaAllah berhabuknya blog ini :D

Assalamualaikum gais!

ya ampun setahun sekali nih update blog HAHA!

dalam tak sedar dah 8 tahun blog nih :')

banyak yang merepek dalam ni,

haii saya sekarang aya zuki yang sudah menjadi seorang mama cute kepada dua orang princess yang cute jugak! ngeee~~

hahahah rindu nak menaip macam dulu, sekarang aya banyak sharing dekat fb je tips2

korang follow la fb aya, search Aya Zuki.

insyaAllah lepas ni nak aktif balik ber blog! ahaks

nanti aya share banyak2 lagi naaaaaaaa, banyak giler benda nak share.
tapi masih ada lagi ke orang main blog? :D

bai!



Aya Zuki <3

Monday, 3 December 2018

Hai

Dalam tak sedar dah penghujung 2018,
banyak benda nak sharing dalam blog ni.

insyaAllah nanti aya buat perkongsian ye :)


Thursday, 8 March 2018

APA ITU BER TANGAS ?

KERUSI TANGGAS BY AYA ZUKI






✅COD area shah alam, bangi, puchong dan seluruh kawasan selangor dan KL/pos pon boleh.


Tangas Miss V ialah rawatan sauna atau wap. Ianya sejenis rawatan secara tradisional menggunakan rempah ratus yang terpilih.



Bertangas pada kebiasaannya dilakukan selepas bersalin dan haid. Ia bertujuan mengeluarkan peluh serta toksin dari badan. Bagi wanita bersalin, ia juga dapat membantu proses penyembuhan dan pengecutan rahim dengan cepat.



πŸ’¨ Mengelakkan keputihan, yang longgar, rahim rendah dan keluar tombong (prolapse).
πŸ’¨ Ianya juga bertujuan melancarkan perjalanan darah di area Miss V mampu menyelesaikan masalah dingin seks
πŸ’¨ Mampu menghilangkan lendiran keputihan/ ianya boleh menyegarkan dan mewangi
πŸ’¨ Menghilangkan kegatalan di daerah Miss V
πŸ’¨ Menegangkan kulit dan otot2 Miss V, terutama selepas melahirkan
πŸ’¨ Bagi Wanita yang Pra-Monopos juga yang sudah monopos ianya memberi kelembapan semulajadi pada miss V



Dengan mengamalkan tangas, boleh merasakan khasiat dan perubahan seawal 2 kali rawatan.



Siapa yang sesuai untuk rawatan ini ?
✔Bakal pengantin (sebulan sebelum hari perkahwinan)
✔ Bagi anak dara boleh amalkan sebulan 2 kali sebelum dan selepas haid.
✔ Para Ibu yang dalam pantang dan selepas berpantang
✔Wanita yang mengalami masalah keputihan yang teruk, berbau busuk, tombong
✔ Wanita yang ada cyst dan ketumbuhan
✔Wanita Pra -Monopos dan Monopos.
✔ Semua para wanita yang pentingkan penjagaan dalaman yang mantap.



⭐Bila masa sesuai bertangas?⭐

✔Setiap kali di hujung kedatangan haid hari ke 5 , 6 atau 7
✔ Seminggu 3 kali kecuali kedatangan haid untuk masalah keputihan yang teruk atau tombong.
✔ Untuk special case : setiap hari sehingga ketumbuhan hilang atau kecut sendiri
✔Untuk dalam pantang, terbaik adalah hari ke-30 hingga hari ke-37
✔Selepas berpantang

siap ada lubang untuk wayar rice cooker

dah bertangas baru tau penangannya :P




✅COD area shah alam, bangi, puchong dan seluruh kawasan selangor dan KL/ pos pon boleh.

whatsapp 013-4998685
www.wasap.my/60134998685

Saturday, 1 October 2016

apa yang saya amalkan untuk kulit bebas jerawat, sihat, gebu dan putih! :D

Assalamualaikum....

last bersiaran dekat blog ni bulan februari hahaha

ada yang rindukan kite tak? kehkeh

bukak2 blog ramai gilerr komen dekat post2 lama.

aya dah approve semua komen.hehe

okkkk berbalik pada tajuk di atas,

apa yang aya amalkan untuk dapatkan kulit yang sihat,bebas jerawat, kulit berminya dan etc segala mak nenek masalah kulit tu kan.

korang pernah dengar DIANZ VITAMIN ?

ada yang dah cuba?

korang boleh google pasal produk ni.sebab aya pon kalau nk cuba apa2 produk memang aya google habis-habisan dan study pasal produk tu dulu. dah puas hati baru decided untuk beli! :D

TARAAA MY DAILY SUPPLEMENT !

dah lama aya amalkan. so aya nak share dengan korang.

dulu muka aya macam ikan kembong,
sekarang boleh la feeling2 emma maembong

KAHKAHKAH *gurau jerkk :P

okayy mari cerita apa kebaikan DIANZ ni. fungsi dia?

🍊Mencerahkan kulit muka dan seluruh badan 🍊Kulit lebih glowy dan berseri 🍊Mencantikkan kulit 🍊Melembapkan kulit 🍊Merawat jeragat, jerawat dan menghilangkan sel kulit mati 🍊Menghilangkan parut muka/badan 🍊Mengurangkan minyak pada kulit muka 🍊Mengurangkan ekzema 🍊Mengurangkan resdung 🍊Membantu menegangkan kulit 🍊Merawat kulit kusam 🍊Merawat tona kulit tidak sekata 🍊Mempercepatkan pertumbuhan sel kulit baru


Apa kandungan dalam DIANZ ?


Complete 5 in 1 tablet DIANZ VITAMIN❗️
1000mg Vitamin C daripada oren
1000mg Vitamin E daripada maqui berry
2000mg Pure Collagen
2000mg Glutathione
550mg tambahan serbuk mutiara

haaa gittewww

korang rasa macam tergoda tak? 
please laaa tergodaaa *puppy eyes :D

KAHKAHKAH

ok laaa dah kate DIANZ ni best kena la tempek pic kan. kikiki

terasa diri ku begitu berharga kehkeh


harga DIANZ??

TERLAJAK MURAH OIII

hanya RM45 je spend sebulan untuk nak cantik!

apaaa?? 5 in 1 tablet hanya rm45??

ya ya yaa betol betol betol!

bukan cubaan or trial spm tau *merapu



siapa yang tergoda boleh contact  fb AYA ZUKI / whatsapp 013-4998685

jom jadi cantik! penat laa muka berbintik2 macam bijan kan. ku pernah merasaiinyaa.

okk nanti aya update dgn lebih kerap lagi ehhhhh



lot of love,
Aya :)


Tuesday, 16 February 2016

🌸 JOM FLAWLESS KAN KULIT TANPA SKINCARE 🌸

Assalamualaikum...

hari tu aya ada baca tips kulit flawless tanpa susah2 nk beli skincare..jom amalkan..aya dah cuba tips ni memangg bestttt.muka rasa lembutt gebus jee..



ni aya share dan paste tips ni..dapat dari FB.


🌸 FLAWLESS KAN KULIT TANPA SKINCARE 🌸

Dah lama nak share . tp sebab takde masa so harini baru berkesempatan . Ni Fatin bagi details lengkap ye !

BAHAN-BAHAN
1 1/2 sudu kunyit serbuk
1 sudu yogurt ( Perisa Asli )
1 sudu madu

===============
1 - Sediakan bekas plastik yang korang dah tak sayang sebab nnt kunyit tu akan lekat warnanya.
2 - Masukkan satu persatu bahan tadi menggunakan SUDU PLASTIK . ( Sudu besi boleh hilangkan khasiat madu )
3 - Tak pun pakai je sudu yogurt tu .
4 - Gaulkan sampai sebati semua .
5 - Pastikan dia pekat dan tak menitik .
6 - Ratakan di muka guna belakang sudu .
Jimat tayah beli berus 😝
7 - Biar dalam 30 minit sehingga kering
8 - Basuh muka guna air suam & pencuci muka korang dan scrub muka terus ( amat digalakkan )

Pssss : Sediakan towel muka yg korang dah tak sayang sebab nnt kena kesan kunyit

KELEBIHAN :
❤ Kulit jadi cerah dan flawless
❤ Glowing kan kulit
❤ Sembuhkan jerawat
❤ Kurangkan pigmentasi
❤ Anti Aging (penuaan)
❤ Kurangkan infection
❤ Kulit rasa lembab je
❤ Pulihkan dari surnbun ( terbakaq)
❤ Kurangkan gelap bawah mata

πŸ‘‰πŸΌπŸ‘‰πŸΌ Fatin dah amalkan setahun ++, seminggu 2 kali . Paling malas seminggu sekali .

===
SOALAN FAMOUS
πŸ‘‰πŸΌ " Tak jadi kuning ke muka tu nanti ? "
YES, Muka kita akan jadi sedikit kekuningan . Tapi selepas beberapa jam saja . Sebabtu fatin galakkan scrub muka selepas tu .

πŸ‘‰πŸ» " Berapa lama nak nampak kesan ? "
Hmmm .. Tah la . Fatin tak kira pulak berapa lama . Tapi yang pasti selalu lah buat . Tiba2 orang dah tegur . EH FLAWLESS NYA KULIT ! hahahaha πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
======
Sebenarnya , petua ni dapat masa fatin sembang dengan satu UNTIE CLEANER (India) masa belajar dulu. Walaupun kulit dia gelap , tapi glowing gila kulit dia ! Sebijik jerawat pun tarak . So dia bagi petua ni .

Dia kata orang india memang dok amal benda ni . Lagi2 time dorang nak kawin . Dorang akan kerap buat untuk naikkan seri pengantin . So kita ni cuba lah sebab nak nampak seri pengantin tu setiap hari . Kuikuikui 😝

Fatin lebih suka amalkan petua lama berbanding guna skincare yang kita taktau isi dia apa .

selamat beramal ye !

TAG kawan2 anda !

SHARE kalau suka 😍😍

kredit : Fatin Amierah


saya guna serbuk kunyit brand adabi

tak kisah madu brand apa..kalau madu asli lagi bagus ye

yogurt tak kisah brand apa ye..ambil yg asli


Selamat mencuba!


Sunday, 7 February 2016

i love ESP Shaklee! ^_^


Assalamualaikum.....

jom sihat dan cantik dengan shaklee :)


Tau tak dulu kulit saya sangat bermasalah..lepas habis spm jerawat naik mencanak2.. masa sekolah menengah tu zaman kegemilangan kulit muka lg.cewahh haha..time tu gebus je xde maslah..pencuci muka pon xde..tak pandang langsung la pencuci2 tu semua kononnyaa..
tak tau la hormon apa tiba2 kulit buat hal lepas spm..
bila sambung study lepas spm lagi la mencanak2 naik sebab stress kan time study..dgn makan tak tentu hala..tak tau cara nk jaga muka..sebab xde pengalaman dan xde org nk guide pon time tu..
lepas tu saya pon nekad nk rawat muka betol2..start jaga makan. start minum air yg banyak..time tu dah pandai menggoogle tips2 kulit cantik haha
time study dulu tak mampu lg nk beli full set shaklee..beli vitamin c je dulu.. alhamdulillah muka nmpak perubahan..kurang berminyak..lepas habis study baru start amalkan full set.alhamdulillah syukur dgn pengambilan yg konsisten kulit saya semakin pulih dan gebuss hikhik.

Saya pengguna tegar shaklee sekarang! sebab supplement dari shaklee memang terbaik. dan saya sangat percayakan shaklee bila dah rasai sendiri kesannya.. dari pengguna saya terus daftar untuk jadi pengedar shaklee jugak..sambil guna sambil jual..saya memang suka share tips2 penjagaan kulit dan diri..dan sy memang suka baca blog2 pasal kecantikan dan supplement ni..sebab buat saya bersemangat nak jaga diri..

masa 1st trimester tu saya agak alahan..tak lalu makan..benci tengok ayam time tu. tak suka tengok orang makan dan bau makanan..rasa nk marah je..time tu rasa nak hapuskan semua makanan dalam dunia ni bahahahahha (ngenggg)

time tu susah sgt nk telan supplement sampai keluar balik..muka pon jadi kusam..air tak nak minum sampai kena jangkitan kuman air kencing..sebab tak cukop air..lepas tu insaf..nekad nk lawan..paksa minum air dan ambil supplement..sedangkan saya ni jenis yg senang telan ubat/supplement dan kuat minum air,tp masa 1st trimester memang tak nak apa2 benda masuk dlm tekak ni..anak tekak tak nak terima..
lepas tu try minum jugak sikit2 air..kesian dekat baby..saya teringat balik saya dah janji nk bg yg terbaik untuk baby saya.bukan sekadar jadi ibubapa..buka sekadar melahirkan anak..tp saya nak jadi ibu bapa yg terbaik utk anak saya.nak bagi yg terbaik untuk dia..jadi saya cuba jugak paksa telan sampai nangis2 sebab nk muntah hahah.alhamdulillah lepas tu alahan makin ok.sekarang dah dapat amalkan dengan baik dan konsisten balikk...

memang terasa kelainannyaa..kulit memang nampak berseri2 je..cerah..badan bertenaga, jalan sana sini pon tak penat..relaks je hahaah
sampai orang lain yg risau tgk saya aktif sgt.yelahh jangan malas2 time preggy ni..nanti anak jadi malas hahah. dan jangan malas bergerak nanti gedempol la time preggy..
kata nak jadi hot mummy kannnn :P
kena la jaga betol2..saya lebih suka cara mencegah lebih baik dari mengubati..jangan dah gemuk baru laa time tu nak start jaga balikk..




Alhamdulillah happy bila ramai nk cuba esp shaklee.tp suggestion sy kalau kulit sgt bermasalah jgn bergantung dgn satu supplement saja.ada sorang customer sy kulit dia sgt bermasalah tp dia hanya ambil vit c saja.seminggu lepas tu dia whasap balik saya nak consume full set supplement skincare+esp. Alhamdulillah lepas tu baru kulit dia nampak perubahan yg ketara.jerawat mula surut dan parut2 mula pudar.kulit makin halus.tp yg bestnya esp ni bukan utk org yg hanya ada masalah kulit je.tp sgt bagus utk ibu hamil,ibu2 yg menyusu anak,sedang berpantang,bagus jugak yg nk diet sebab berikan tenaga yg berpanjangan.syukur alhamdulillah 😊. 


Boleh whatsap saya kalau nk rasa kebaikan esp ni juga..insyaAllah saya akan guide cara pengambilan yg betol..pastikan anda beli dgn SID shaklee yg boleh guide anda,bukannya lepas beli dibiarkan terkontang kanting..lepas tu korang ambil cara tak betol..bila tak berkesan salahkan produk..sedangkan salah diri sendiri tak amalkan dgn betool.kan dah rugii tuu..
boleh whatsapp saya..saya guna, saya jual dan saya guide :)
013-4998685 
^_^



saya mommy to be! yeayy :)

Assalamualaikum :)

alhamdulillah minggu ni dah masuk 17 weeks my pregnancy! hehe happy sangat..dah start rasa baby kick dgn smooth je..cepat saya rasa..mungkin sebab saya kurus..perut xde lemaks sgt..so cepat rasa hehe.

alhamdulillah sepanjang pregnant ni saya ambil set lengkap hamil shaklee. memang best sgt..memang saya amalkan dgn konsisten..teringat kata2 sifu cpm honey saya kita nak lahirkan anak yg sihat dan berkualiti..

bukan sekadar jadi ibubapa..tapi saya nk bg yg terbaik untuk baby saya..tak kisah berhabis duit asalkan baby sihat sempurna.

Btw saya terpengaruh nak add on set hamil salindah...siapa pernah cuba set hamil salindah? saya banyak baca feedback yg positif..kata mereka anak sgt2 bijak dan aktif ( bukan aktif yg annoying la hehe) aktif yg baik..ehhh gituu hahah

biasalaa kann anak pertama ni ekcited dia lain sikit hehe..


berinai

mekap resepsi 19/9/2015

resepsi :)

auww :')

my baby ;')



tak sempat update  pon kan pic kawin hari tu huu
tak berkesempatan..
update preggy terus jela haha
siapa ada instagram boleh la follow saya dekat sana..
saya lg aktif di instagram @ayazuki222

nuffnang